Leino Live

Seppo Istukaissaaren säveltämät tuoreet kappaleet Eino Leinon runoihin.

Seppo Istukaissaari, laulu & mellofoni | Marzi Nyman, kitara & piano | Ville Herrala, basso | Jaska Lukkarinen, rummut

Suomen kansan rakastaman runoilijan Eino Leinon runot saavat uudet musiikilliset asut! Tuoreiden kappaleiden avulla ylläpidämme elävää kulttuurillista suhdetta jo edesmenneen mestarin tuotantoon ja tutustutamme myös uudet kuulijat Leinon runouteen.

Leinon runoissa koskettaa niiden kielellinen rikkaus ja sointuvuus, luonnon kauneuden ja ainutkertaisuuden arvostaminen sekä ihmisen elon syvällinen ymmärtäminen osaksi sitä – asia, joka on tällä hetkellä vielä ajankohtaisempi kuin Leinon aikaan. Leino kuljettaa kuulijan voimakkain ottein läpi hyvän ja pahan, elämää suuresti arvostaen, käsitellen suuria teemoja kuten rakkaus, kuolema ja yksinäisyys. Runojen juuret ovat syvällä kalevalaisessa kansanrunoudessa ja maailmankirjallisuuden klassikoissa. Kirjoitelmassaan ”Runous ja proosa” Leino kirjoittaa: ”Suorasanainen kirjallisuus on vielä useimmiten kotoisin tästä maailmasta. Runojen maailma on toinen, usein pilvien, vielä useammin tulevien aikojen takainen.”

Olen kantanut ideaa Eino Leinon runojen säveltämisestä yli 20 vuotta. Säveltäessäni olen pitänyt Leinon tekstin ehdottomassa keskiössä, tietoisesti kirjoittaen mahdollisimman yksinkertaisin soinnuin ja laulettavin melodioin. Rintamamiestalomme pönttömuurin loimussa, Leinon runokirjaa satunnaisesti availlen ja harmonioita pianosta tapaillen ovat sävelmät syntyneet con inspiratsioni! Toiset kuin itsestään, toiset enemmän aikaa vaatien, mutta aina runojen tunnelmista haltioituneena!

Soittajien Marzi Nymanin, Ville Herralan, Ville Pynssin ja Jaska Lukkarisen taituruus ja musikaalisuus palvelevat laulujen tunnelmaa. Äänityksestä ja miksauksesta on vastannut Markku Veijonsuo, VARISTOTELES-studio. Masterointi Jaakko Viitalähde, VIRTALÄHDE-mastering. Levyn julkaisee ALBA.